NK Dammen Vrouwen 2013

Zoutelande, 13 - 19 maart

Programma:

woensdag 13 maart:
's Morgens aankomst
speelsters/officials.
13.30 uur: Opening
14.00 uur: ronde 1

donderdag 14 maart:
09.30 uur: ronde 2
15.00 uur: ronde 3

vrijdag 15 maart:
11.00 uur: ronde 4

zaterdag 16 maart:
09.30 uur: ronde 5
15.00 uur: ronde 6

zondag 17 maart:
11.00 uur: ronde 7

maandag 18 maart:
11.00 uur: ronde 8

dinsdag 19 maart:
10.00 uur: ronde 9
16.00 uur: prijsuitreiking
           en sluiting.

Deelneemsters

Jorien Alink (rating 1117)
Vorig jaar maakte Jorien haar rentree in de nationale eindstrijd. Zij eindigde toen op een goede vijfde plaats. Afgelopen seizoen heeft zij weinig gespeeld. Dit jaar wint zij zonder problemen haar halve finalepoule en daarmee wordt haar elfde finale een feit.  Haar beste prestatie behaalde ze in 2006 met een derde plaats. Als jeugdspeler was Jorien zeer succesvol met maar liefst negen nationale titels in de verschillende leeftijdscategorieën. Jorien is MFF en MNF.

 

Vitalia Doumesh (rating 1220)
Vitalia speelt haar zestiende finale. In 1997 wist ze als debutant de titel te bemachtigen. Vorig jaar werd zij tweede. Ook internationaal beschikt zij over een enorme ervaring. Bij het WK blitz voor teams in Lille 2012 verovert ze met Nina Hoekman en Mei-Jhi Wu voor Nederland de gouden medaille. Een mooie prestatie levert zij tijdens dit toernooienfestival door als negende te eindigen tijdens het WK blitz. Ze is daarmee de beste Nederlandse speelster. Vitalia is internationaal meester bij de vrouwen. Daarnaast draagt zij ook de MF titel. In de Nationale Competitie speelt Vitalia voor Damclub Zaanstreek. Komend seizoen eens niet in de hoofdklasse, maar in de eerste klasse.

Leonie de Graag (rating  1016)
Leonie doet voor de zesde keer mee aan dit NK. Dit is haar vierde finale op rij. De afgelopen twee jaar eindigde zij op de achtste plaats. Dit jaar laat ze van zich horen door haar halve finalepoule te winnen, voor bijvoorbeeld Heike Verheul. Leonie speelt al tijden voor het tweede team van Witte van Moort, dat afgelopen seizoen uitkwam in de nationale eerste klasse.

 

 

Nina Hoekman (rating 1336)
Nina is negenvoudig kampioene van Nederland en de huidige titelhoudster. Zij won het kampioenschap vorig jaar met groot vertoon van macht. Tijdens het EK afgelopen jaar veroverde ze de zilveren medaille. Ook bij de WMSG 2012 in Lille wist ze in het reguliere toernooi de tweede plaats te bemachtigen. Als klap op de vuurpijl veroverde Nina bij het rapid toernooi de wereldtitel. Nina speelde afgelopen seizoen bij DUO in de hoofdklasse. Met een +4 score had zij een belangrijk aandeel in de hoge klassering van haar club.

 

Rianka Rentmeester (rating 1133)
Rianka speelt haar vijfde finale op rij. Vorig jaar eindigde de Zeeuwse op de zevende plaats. Zij dankt haar deelname aan de finale door de sponsorplaats. Afgelopen jaar boekte ze nationaal en internationaal successen: bij het NK sneldammen wordt ze tweede en tijdens het EK in Emmen is ze met een elfde plaats na Nina de beste Nederlandse speelster. Rianka is al jaren actief voor PWG uit ’s-Gravenpolder, dat uitkomt in de landelijke eerste klasse.

 

Linda Schnieders (1155)
Drie keer nam Linda eerder deel aan de finale. Maar haar laatste deelname dateert uit 2005! Dit jaar speelt ze weer eens mee aan de halve finale. Ze blijft ongeslagen en maakt met een keurige derde plaats haar rentree. Als jeugdspeelster was Linda  zeer succesvol, met als absolute hoogtepunt haar tweede plaats tijdens het WK meisjes in 1998.

 

Jacqueline Schouten (rating 1078)
Jacqueline maakt haar come-back in de finale. Haar laatste optreden dateert van 2004. Vooral in de jaren 80 en 90 behoorde zij tot de vaste kern van finalisten. Zij eindigde toen regelmatig op een podiumplek. Dit jaar weet zij in de halve finale als tweede te finishen. Dat levert haar het startbewijs op voor haar twaalfde finale. Jacqueline speelt voor IJmuiden in de nationale hoofdklasse en is draagster van de MFF en MNF-titel.

 

Annemieke Stunnenberg (rating 951)
Ook Annemieke is terug van weggeweest. En hoe! We kennen haar van de finales uit de jaren 70 en 80. Maar liefst 7 keer nam zij toen deel aan de eindstrijd. En haar laatste optreden in de finale dateert alweer van 1986! Annemieke bleef dit jaar in de halve finale ongeslagen en plaatste zich zonder problemen voor de eindstrijd. Zij komt uit voor BDV Bennekom in de landelijke tweede klasse.

Heike Verheul (rating 1143)
Heike heeft afgelopen jaar haar jeugdperiode als damster op schitterende wijze afgesloten: eerst veroverde ze de nationale titel, daarna werd ze Europees kampioen en tijdens het WK eindigde ze op de derde plaats. Bij de volwassenen werd ze sneldamkampioen van Nederland en elfde tijdens het WK blitz. Heike speelt al haar vijfde finale en zal dit jaar gebrand zijn om voor het eerst op een podiumplek terecht te komen. In de nationale competitie speelt zij voor Het Noorden, dat komend seizoen uitkomt in de eerste klasse. De jongste deelnemer aan dit NK draagt inmiddels de MIF-titel!

Mei-Jhi Wu (rating 1100)
Als jeugdspeler heeft Mei-Jhi zowel nationaal als internationaal grote successen geboekt. Ook bij de volwassenen beginnen haar resultaten tot de verbeelding te spreken. Dit is haar derde finale. Beide eerdere optredens werden beloond met een fraaie derde plaats. Tijdens de WSMG in Lille 2012 behaalt zij een verdienstelijke twaalfde plaats. Met Nina en Vitalia verovert zij de gouden medaille tijdens het WK blitz voor landenteams.  Mei-Jhi speelde afgelopen seizoen in de tweede klasse voor het reserveteam van DeZ Culemborg. Maar zij werd ook opgeroepen voor een enkele invalbeurt in de ereklasse! Mei-Jhi is MFF.

Arbiter Cor Boot