NK Dammen Vrouwen 2013

Zoutelande, 13 - 19 maart

Programma:

woensdag 13 maart:
's Morgens aankomst
speelsters/officials.
13.30 uur: Opening
14.00 uur: ronde 1

donderdag 14 maart:
09.30 uur: ronde 2
15.00 uur: ronde 3

vrijdag 15 maart:
11.00 uur: ronde 4

zaterdag 16 maart:
09.30 uur: ronde 5
15.00 uur: ronde 6

zondag 17 maart:
11.00 uur: ronde 7

maandag 18 maart:
11.00 uur: ronde 8

dinsdag 19 maart:
10.00 uur: ronde 9
16.00 uur: prijsuitreiking
           en sluiting.

Voorwoord KNDB

Opnieuw vindt het NK voor vrouwen plaats in het Beach-hotel in Zoutelande.
Hoewel het niet een plek is waar je gemakkelijk vanuit elke plaats even naar toe reist, hebben de deelneemsters het er uitstekend naar hun zin. Ze kunnen er in alle rust tot goede prestaties komen en daar gaat het tenslotte om.

De halve finale is nog maar net achter de rug en de dames kunnen zich al weer voorbereiden op de finale. Aart Walraven met zijn team, samen vormend de Stichting Damevenementen Zeeland, heeft slechts drie weken tijd om de nodige zaken te regelen. Dat zal echter geen probleem zijn, want samen hebben ze al heel wat toernooien in Zoutelande georganiseerd.
Dit jaar is het laatste waarover de KNDB met de stichting een afspraak over de organisatie van het NK vrouwen heeft gemaakt. Hoe het hierna gaat, is nog niet duidelijk.

Dit jaar een finale zonder de vertrouwde gezichten van Barbara en Iepie maar wel met enkele deelneemsters die vaker finalisten waren maar, door verschillende omstandigheden, er een aantal jaren niet bij waren, bijvoorbeeld Annemieke Stunnenberg, Jaqueline Schouten en Linda Schnieders. Zeeland is ook weer goed vertegenwoordigd met Rianka Rentmeester en Leonie de Graag.
Opnieuw kan de vraag gesteld worden wie kans zal zien de bijna onaantastbare Nina Hoekman van weer een nationale titel af te houden.
Vrijwel ieder jaar staat er wel plaatsing voor een internationaal toernooi op het spel. Dat is dit jaar helaas niet het geval. Het deelnemersveld voor het WK in oktober in Mongolië is reeds bekend en daar mag, namens Nederland, alleen maar Nina aan deelnemen vanwege haar tweede plaats bij het EK 2012 in Emmen.
Eén Nederlandse in een deelnemersveld van zestien is erg weinig en het toont dat Nederland de aansluiting met de Oost Europese landen bij de vrouwen mist. Vanwege lagere subsidie inkomsten via de Lotto zal dit beeld de komende jaren er zeker niet rooskleuriger op worden.

Wie wil genieten van dampartijen op hoog niveau en dit wil combineren met een strandwandeling, kan ik een bezoek aan Zoutelande zeer aanbevelen. Ook heeft het Beach-hotel in deze tijd van het jaar vast nog wel en paar kamers beschikbaar om er een weekend door te brengen. Voor degenen die daar geen gelegenheid toe hebben en toch het toernooi willen volgen, is er de mogelijkheid dat thuis via de computer te doen. Alle partijen zijn namelijk live te volgen.

Ik wens iedereen een aangename en sportieve week toe.

Johan Haijtink (voorzitter KNDB)